חדשנות שלא מחכה להחלטת הנהלה – העצמה טכנולוגית של עובדים מהשורה

תמונה של יערה גולדווין

יערה גולדווין

מנהלת תחום הייעוץ לחדשנות, EY ישראל

רוצים-ות לקבל את העדכונים שלנו ישירות למייל?

למה ארגונים שמאפשרים חדשנות “מלמטה” הם אלו שמצליחים באמת ואיך מהפכת ה-AI יוצרת הזדמנות לפיתוח כלים חכמים באופן מהיר ובמעט משאבים.

בעידן שבו השוק משתנה מהר יותר מהיכולת של הנהלות לקבל החלטות, ארגונים שמחכים לחדשנות מלמעלה מסתכנים בלהישאר מאחור. המפתח להצלחה הוא לא רק אסטרטגיה חדשנית – אלא תרבות חדשנות שמגיעה מלמטה, מהעובדים עצמם.

Citizen Innovation – מהפכה שקטה בארגונים

Citizen Innovation היא גישה שמאפשרת לכל עובד, לא משנה מה תפקידו, להיות שותף פעיל ביצירת פתרונות דיגיטליים. במקום להסתמך רק על מחלקות IT או פרוייקטים גדולים, הארגון נותן לעובדים כלים פשוטים (Low-Code/No-Code), הכשרה ותמיכה כדי שיוכלו:

  • לזהות בעיות אמיתיות בתהליכים היומיומיים.
  • להציע פתרונות דיגיטליים יצירתיים.
  • לבנות אוטומציות וכלים שמייעלים את העבודה – בלי תלות במערכות מורכבות.

היתרון ברור: העובדים מכירים את השטח טוב יותר מכל אחד אחר. כשהם מקבלים יכולת לפעול, נוצרת חדשנות שמבוססת על צורך אמיתי, ולא על הנחות מלמעלה.

באמצעות כלי ה-AI שכבר קיימים בארגון, זמינים ונגישים עבור כל עובד – אפשר ליצור מגוון רחב של פתרונות. איפה נמצא הפער? בהכרות של העובדים עם הכלים והיכולות שלהם, וההבנה שהשינוי יכול לבוא מהם.
ארגון שיעודד את העובדים שלו לקחת יוזמה, להגדיל ראש ולפתח את הפתרונות שייעלו את פעילות המחלקה העסקית שלהם – ירוויח בענק.

דוגמאות מהשטח לתהליכי Citizen Innovation אמיתיים

לאחרונה ליווינו ארגון גדול בתחום השירותים, שבו עובדים זיהו בעצמם תהליך ידני מסורבל שגזל זמן רב מהמחלקה. באמצעות כלים פשוטים של Low-Code ובליווי קצר, הם פיתחו אוטומציה שהפחיתה את זמן הטיפול ב-70% ושיפרה את שביעות הרצון של הלקוחות. התהליך כולו נבנה על ידי אנשי המחלקה העסקית, ללא צורך במעורבות ישירה של מחלקת ה-IT. זהו בדיוק הכוח של Citizen Innovation – חדשנות שמגיעה מהשטח, מתוך צורך אמיתי, ומייצרת ערך מידי לארגון.

בפרוייקט אחר, העברנו תוכנית אקסלרציה פנים-ארגונית בארגון בטחוני, שבסופה המשתתפים בנו לעצמם AI Agent המבוסס על כלים קיימים בארגון. הפתרון איפשר הטמעה מיידית של תוצרי התהליך ויישום שלהם בשטח. במדידה שנערכה לאחר ההטמעה, ניכר כי זמן העבודה על המשימות שנבחרו התייעל בכ-30%. דוגמה זו ממחישה כיצד גם בארגונים מורכבים ומבוקרים, ניתן להעצים עובדים ולייצר חדשנות מעשית שמביאה ערך מדיד.


תפקיד ההנהלה – לא להוביל, אלא לאפשר

הנהלה לא נעלמת מהמשוואה – היא זו שמייצרת את התנאים להצלחה. תפקידה הוא:

  • ליצור תרבות שמעודדת יוזמה – לתת לגיטימציה לנסות, גם אם זה אומר להיכשל.
  • להשקיע בתשתיות ובכלים נגישים – פלטפורמות שמאפשרות לעובדים לפתח פתרונות בקלות.
  • לתמוך ולחבר בין רעיונות מקומיים לאסטרטגיה הארגונית – כדי שהחדשנות לא תישאר מבודדת.
  • להכיר ביוזמות ולהפוך אותן לסיפורי הצלחה – זה מה שמייצר מעורבות אמיתית.

ארגון שמבין את זה לא רק מייעל תהליכים – הוא בונה תרבות של שייכות, גמישות וחדשנות מתמשכת.
המנהלים צריכים ללמוד לאפיין במדויק את הצרכים, לגדר את הסיכון מבחינת היקף השקעה ותקציב, ובתוך גבולות ברורים – לתת לעובדים שלהם חופש פעולה, תוך שמירה על פתיחות לתהליכי שינוי ורעיונות חדשים.


איך יוצאים לדרך?

כאן צוות החדשנות של EY נכנס לתמונה. אנחנו בונים עבור ארגונים סדנאות הכשרה פנים-ארגוניות שמטרתן:

  • להטמיע תהליכי Citizen Innovation בצורה מסודרת.
  • להכשיר מובילי חדשנות פנים-ארגוניים – אנשים מתוך הארגון שיהיו השגרירים והמאיצים של השינוי.
  • לספק כלים פרקטיים, מתודולוגיות ותמיכה כדי שהארגון יוכל להמשיך לחדש גם אחרי הסדנה.

הסדנאות שלנו משלבות תיאוריה עם פרקטיקה: החל מהבנת המודל, דרך תרגול על תהליכים אמיתיים בארגון, ועד בניית תכנית פעולה שמייצרת תוצאות מהיום הראשון.

אפשר להתחיל בסדנה קטנה ונקודתית, לצאת ל-design sprint לפתרון בעיה ספציפית או לבנות תהליך ארגוני מלא שיוצר אימפקט משמעותי על הארגון כולו.


למה זה קריטי עכשיו?

ארגונים שמחכים לחדשנות מלמעלה מאבדים יתרון תחרותי. הכלים כבר זמינים ועומדים לרשותכם – ועכשיו צריך להבין איך להפיק מהם ערך. לעומת זאת, ארגונים שמאפשרים חדשנות מלמטה מגיבים מהר יותר לשינויים, מייצרים מעורבות גבוהה יותר של עובדים, יוצרים תרבות שמושכת טאלנטים ומחזקת את המותג.

אם אתם רוצים לבחון מה תהליךCitizen Innovation  יכול לעשות בארגון שלכם, או אם אתם רוצים לארגן סדנה או design spring מבוססי AI במתודולוגיה ייחודית – אנחנו מזמינים אתכם לדבר איתנו ונשמח לחשוב יחד איך להתאים את המתודולוגיה לארגון שלכם.

לפרטים נוספים

יערה גולדווין

Scroll to Top

לאור המצב הביטחוני והנחיות פיקוד העורף, 
אנו מעדכנים על דחיית הכנס השנתי לתעשיית הביטוח והפיננסים
שהיה מיועד להתקיים היום, יום שני, 8.6.26. 
אנו מחזקים את צה"ל וכוחות הביטחון ומייחלים לימים שקטים לכל עם ישראל.

EY ישראל